Áll egy Régi Kunyhó

Állandó szerzőnk sorozatában olyan emberek szólalnak meg, akiknek élete vagy munkássága -esetleg mindkettő- elválaszthatatlan a kerülettől. Mostani vendégünk Osváth Péter, aki kilencven éves, hetvenöt esztendeje jegyezte el magát a cukrászmesterséggel, és hatvan éve nyitotta a Kunyhó Cukrászdát Angyalföldön. Az Üzlet eleinte a béke úton állt, aztán átköltözött a mostani helyére, a Jász és a Dolmány utca sarkára. A "krémes királynak" becézett alapító ma is bejár dolgozni, de már együtt viszi a boltot két fiával. Péterrel és Csabával. S azt reméli, mindhárom unokája ugyancsak cukrász lesz, ha már a nagyapája és az öccse szintén azzá vált...

Bővebben ...

Emlékezik az angyalföldi Krémeskirály

Valahányszor néprajzi gyűjtésre indulok, különös izgalom kerít a hatalmába. Új embereket, új élettörténeteket fogok megismerni, amelyek minden bizonnyal kihatással lesznek a saját életszemléletemre is. A fent említett különös izgalom volt jellemző lelkiállapotomra akkor is, amikor 2003. november 25-én a délelőtti órákban Osváth Péter cukrászmester cukrászdája felé tartottam.

Szokatlan volt a környezet. Eddig zömében csak székely falvakban, hegyi tanyákon gyűjtöttem, de ez egy másik világ. Kíváncsian vártam a találkozást a 77 éves mesterrel. Péter bácsi 1926-ban született Nyíregyházán egy cukrászfamíliában. Iskoláit Szegeden végezte, a piaristáknál.

A Tisza-parti városban vezették be a cukrászat rejtelmeibe is, a Hajós és a Virág cukrászdákban. A második világháborúig Szegeden élt a család, a háború kitörése után Budapestre költöztek, ahol az ötödik kerületi vendéglátó-ipari egységnél helyezkedett el. Innen lement a Balatonra. Keszthelyen vezetőcukrász volt, ahol egy üzemi baleset következtében a jobb keze megsérült. A baleset után önállósította magát, és saját cukrászatot nyitott Budapesten, az Angyalföldön.

- A műhely és a lakása mindig itt volt?
- Nem, tulajdonképpen azért Cukrászkunyhó ez, mert a Béke utcában, a hatvanas években egy kis kunyhó volt, ahol a süteményeket készítettem, melyeket triciklivel hordtam szét. Így ismertek meg itt a környéken, ezért lett ez a Cukrászkunyhó.

- Hogyan kezdte ott a kunyhóban az ipart?
- A masszát kézzel vertem, a tésztát is kézzel gyúrtuk be. A jeget hordó alakú gépbe tettük, azt is kézzel hajtottuk és úgy készítettük a fagylaltot.

Bővebben ...

Tizenharmadik Kerületi Hírnök

DÍSZPOLGÁROK

Osváth Péter

Csokoládé és marcipán édes illata járja át a termet, a fagylaltgépben ízkavalkád csalogatja az édességet kedvelőket. A presszókávéfőző néha-néha pöfög egyet, majd aromás gőze szétoszlik a levegőben.

A rádió latinos hangulatú zenét játszik, csábítva egy forró feketére. A cukrászmester már őszül, de még könnyedén mozog a habos torták között. Személyisége egyszerre sugároz kedvességet és tiszteletet. Nem hivalkodó, távol áll tőle mindenfajta hencegés, munkaszeretete, szakmai elkötelezettsége példaértékű. Osváth Péter több évtizede vezeti a Dolmány utcai Kunyhó cukrászdát. Legendás süteményei a kerületi családok kedvence. Lakótársai idén díszpolgárságra jelölték az angyalföldi krémeskirályt.

Bővebben ...

A Kunyhó Cukrászda története

Kunyhó Cukrászda

Az angyalföldi Kunyhó Cukrászda története 1956-ig nyúlik vissza.

Alapítója id. Osváth Péter a Gerbaud és a szegedi Virág Cukrászdában megszerzett tudását kamatoztatva, 1956-ban nyitotta meg első üzletét.

Angyalföldön a Béke úton álló, parányi kis kunyhóra emlékeztető cukrászdában, gépesítés nélkül kézműves fagylaltot és krémest készített.

10 év elteltével, 1966-ban a közeli a romos fűszerbolt teljes átalakítását követően, a Jász utca és Dolmány utca sarkára költözött az egykori kis Kunyhó, és ezzel egy sikertörténet vette kezdetét, immár Kunyhó Cukrászda néven.

Bővebben ...